office@pumpsystemacademy.eu 0882 500 699 9:00 - 18:00
Съвети за говорене пред публика

Как да говорим пред публика

 

Как да говорим пред публика?
Както е казал Марк Твен, „Има два типа оратори: такива, които са нервни и такива, които лъжат“.

Нормално е, когато трябва да излезете и да говорите пред публика, да се чувствате притеснени. Особено, когато Ви е за първи път. Но истината е, че при всички хора е така, просто има хора, които умеят да прикрият притеснението и да изглеждат уверени.

Ето няколко съвета как да го постигнете и Вие:

 

Репетирайте, репетирайте и пак репетирайте!


Може да звучи изтъркано, но репетициите помагат. И то много. Подготвянето на речта и изговарянето и многократно ще помогне на езика Ви да се пречупи. Но не правете грешката да заучавате речта си наизуст, по-скоро се водете по определени подсказки, за да може да включвате различни думи. В противен случай, при наизустяване на речта рискувате да „забиете“ някъде, което ще доведе до объркването Ви. Освен това, свободната реч при говоренето пред публика Ви дава увереност, че можете да излезете от ситуация или да увъртате ако изгубите мисълта си.

 

Опознайте залата, светлината, разположението.


Отидете на мястото за презентиране по-рано. Огледайте добре залата и преценете къде светлината е най-подходяща и къде ще изглеждате най-добре. Ако стоите в сенките, рискувате да изглеждате неуверен и да не можете да спечелите доверието и одобрението на публиката. Ако, обаче, успеете да подберете правилното място, в близост до публиката и в добра светлина, то няма да имате този проблем.

Загрейте тялото си! Няколко подскока не са излишни.


Тялото е енергиен източник и е хубаво,когато ни предстои нещо важно, то да бъде загрято добре. Това е изключително проста, но ползотворна техника. Не е необходимо да бягате маратони, достатъчно е да скочите няколко пъти, да размахате ръце, или някакви други активни и динамични движения. По този начин давате на тялото си сигнал, че имате нужда от адреналин и то започва да го произвежда. А заедно с него идват и възбудата, повдигането на духа и увереността. И стресът изчезва, защото Вие се чувствате по енергизиран от всякога, готов за действие и уверен.

Вдишай, издишай. Поемете въздух дълбоко.


Ако случайно изгубите мисълта си, или от притеснение използвате продължително „ААА“, „ЪЪЪ“ или „ИИИ“, вместо тях се постарайте да дишате. Моментната пауза не е проблем, когато е прикрита и излглежда авторитетно. Освен това дишането ще вкара повече кислород в мозъка, ще забави сърдечния ритъм, ще Ви помогне да се почувствате по-добре и да се успокоите. Това е често срещана практика , когато трябва да сте хлъднокръвен, при паник атаки, страх и безпокойство.

 

Усмивката стопява ледовете. Усмихвайте се.


Доказано е, че когато се усмихвате на хората, най-често и те Ви отвръщат с усмивка и са склонни да не забелязват грешки на събеседника. Правете това през цялото време и ще видите, че ще се почувствате по добре, защото ще усетите положително настроената публика, което ще Ви вдъхне увереност.

Гледайте хората в очите.


Очният контакт помага да спечелите доверието на своите събеседници или на публиката си. Чрез него може да затвърдите връзката с аудиторията, да разберете техните нагласи и да усетите кога е време да се пошугувате, ако видите, че започват да се отегчават. Освен това ги карате да се почувстват специални. Достатъчно е да задържите погледа си около 3-5 секунди на човек, за да постигнете желания резултат.

 

Бъдете освободен. Пошегувайте се. Изкажете лично мнение.


Хората винаги оценяват, когато им говорите свободно, без заучени фрази. Някаква подходяща шега или забавна лична история би направила чудеса, защото по този начин ще вкарате свежа атмосфера и ще се преставите в положителна светлина пред аудиторията. Хората много ценят личното мнение и съвети по дадена тема или проблем, така че не се колебайте да изкажете своето.

 

 

И накрая, но не на последно място, бъдете себе си. Застанете нормално, както в ежедневието. Не използвайте думи, които са извън Вашият речник в нормална ситуация. Не се дистанцирайте от публиката.

Е, успех! Ако спазвате тези простички правила, той е гарантиран!

 

 

Автор: Ралица Саралиева

Crafts Academy

"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот." Лао Дзъ

marketing@pumpsystemacademy.eu

Искате да сте информиран първи?

Запишете се за нашия бюлетин и ще получавате полезна информация от нашите експерти

За Контакти


0882 500 699
Mon - Sat 09:00 - 18:00L

Последни събития