office@pumpsystemacademy.eu 0882 500 699 9:00 - 18:00
жена работи на компюрът

16 полезни съвета как да бъдем по-продуктивни

1. Като ставаме рано. Колкото по-рано започне нашия ден, толкова повече време печелим. Ранното ставане подпомага и за добър тонус.

2. Като планираме деня си. Доброто планиране и дисциплината са враг номер едно на хаоса. Важно е да си направим малки и постижими цели, за да бъдем удовлетворени от себе си и да имаме повече завършени задачи.

3. Като разделим големите задачи на други по-малки и не се захващаме с нова, докато не сме завършили предишната. Едно завършено нещо е повече от десет започнати.

3. Като разпределим времето си. Не пренебрегвайте почивките! Можем да следваме техниката „Помодоро“ („домат“ на италиански, тъй като създателят му използвал кухненски часовник във формата на домат), а можем да измислим и своя. При тази техника работим 25 мин и 10 почиваме. Когато знаем, че бързо идва времето за почивка сме по-спокойни, а като правим чести почивки не се уморяваме толкова. По-малки почивки на по-често дават много по-добри резултати в работния процес от дъги блокове на работа и малко, но дълги почивки. Натрупваме умора, а като почивката е много дълга ни е трудно после отново да се върнем в работен режим.

4. Като определим реални срокове за всяка подзадача. Това ще ни помогне да се научим да планираме добре. В началото може да се окаже, че сме си заложили прекалено кратко време или че ни е останало много такова. Планирането на времето наподобява на планирането на бюджета. Това е още едно упражнение, което ще ни е необходимо и при работа с проекти.

5. Като започнем от по-сложните задачи. В началото на работния ден концентрацията и енергията ни са на най-високо ниво, затова специалистите препоръчват да започнем с по-трудното.

6. Като държим подредено мястото си за работа и информацията в компютъра си. Не бива да губим време и енергия в търсене на файл или кламери. Освен това подредеността ни създава уют и намаля стреса.

7. Като изключим всичко, което ни разсейва. Имаме ли нужда наистина от телевизора за фон и отворения фейсбук?

8. Като делегираме отговорности. Трябва да знаем в какво е добър всеки от екипа ни и да разпределяме работата си рационално според уменията на всеки. Някои хора се справят с дадена работа в пъти по-бързо и качествено от други. Нека всеки се заеме с това, в което е най-добър.

9. Като си създадем нови навици. Твърди се, че хората сме съвкупност от повтарящи се рутинни действия. Навиците могат да бъдат нещо много полезно, за да станем организирани и дисциплинирани. Добър навик е да започваме деня си със сутрешна гимнастика или да си фиксираме точно определено време за четене всеки ден.

10. Като разнообразяваме работата си. Когато работата стане еднообразна и монотонна, пада и продуктивността. Добре е да се стремим да следим новите тенденции и да научаваме нови неща, така че да не спира да ни бъде интересно.

11. Като се награждаваме за успехите си. Наградата не е задължително да бъде материално измерима. Може да се наградим с малко време за любимо занимание или просто като се потупаме по рамото и си отдадем заслуженото. Важно е да бъдем мили със себе си и да оценяваме постигнатото, а то ще расте ако умеем да забелязваме и малките си успехи.

12. Като не се порицаваме и самообвиняваме, ако не успеем. Всяко начало е трудно, а самообвиненията са безполезни и ни създават лошо чувство. Не искаме асоциацията за работата да бъде онова неприятно усещане на неудовлетворение, така че отделете повече време на планирането и си простете, ако нещо не е съвсем по план.

13. Като не се страхуваме от грешките си. Грешките трябва да се обичат, защото те са нашите учители. Няма нищо по-естествено от това да се греши и няма нищо фатално и лошо в него. Не се самобичувайте, а помислете кое не се е получило и защо. Много по-полезно е да се отдели време и енергия в решението и мерките, които трябва да се вземат, отколкото в тюхкането и самосъжалението, нали?

14. Като работим с любов. Обичайте това, което правите и го правете на 100%. Ако нещо си струва да бъде направено, то си струва да бъде направено на 100%. Ако забележите, че липсва и 1% само, оставете работата и се върнете към нея в следващ момент, в който няма да липсва. Погрижете се за себе си!

15. Като бъдем гъвкави. Нищо не е на всяка цена. Когато видим, че нещо не върви не е нужно да се измъчваме, а да насочим усилията си в това как можем да го променим, така че да заработи.

16. Като си водим дневник. Дневниците са много полезно нещо. Те ни дават възможност за поглед „отстрани“ и за равносметка. Чрез тях много лесно и нагледно виждаме кое и как работи и кое има нужда от промяна.

И не на последно място да работим с усмивка! Опитайте и сами ще откриете ползите от нея, а и  със сигурност ще сте по-красиви облечени в усмивка.

 

Автор: Ивелина Паничарова 

 

 

Crafts Academy

"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот." Лао Дзъ

marketing@pumpsystemacademy.eu

Искате да сте информиран първи?

Запишете се за нашия бюлетин и ще получавате полезна информация от нашите експерти

За Контакти


0882 500 699
Mon - Sat 09:00 - 18:00L

Последни събития