office@pumpsystemacademy.eu 0882 500 699 9:00 - 18:00
Съвети за интурвю за работа

Съвети за интервю за работа

Написах CV, кандидатствах и сега ми се обадиха за интервю. Помооощ! Как да се справя и с това предизвикателство и как да не изпадам в паника?  

Следвайте закона на петте П-та, а именно: „Предварителната подготовка предотвратява посредственото представяне!

Проучете фирмата

Трябва да знаете къде отивате и какво се цени на това място. Дали фирмата развива социална политика, често ли се сменя персонала, какви са условията, какви са изискванията. Можете да потърсите и името на фирмата в сайтове, които са за оценяване на работодателя и да прочетете мнения на вече работили хора там, също и да поразпитате познати и приятели дали не познават някой, който е чувал нещо за компанията. Всяка информация е полезна. Потърсете снимки в Интернет и на ръководния екип.

В деня преди интервюто си легнете рано, за да сте добре отпочинали със свеж ум и да не закъснеете. Започнете утрото с усмивка! Наистина няма нищо страшно. Първата победа вече я имате с насрочената среща. Закусете, пийте кафе, облечете се прилично и удобно и половината работа е свършена! Много е важно да се чувствате комфортно и да сте се погрижили за себе си като за продукт, който искате да продадете.

Вече сте там. Дишайте спокойно

Бъдете любезни и поздравявайте вежливо всички, които срещнете в сградата. Никога не знаете дали сред тях не е бъдещия ви шеф или бъдещ колега, който ще ви обучава.

Добре е да обърнете внимание на често задаваните въпроси. Ето така би могъл да започне разговорът: „Лесно ли намерихте офиса?“. Това е един типичен въпрос за скъсяване на дистанцията. Дори да сте попаднали в задръстване или да сте изпуснали влака още сутринта, сега е моментът да покажете, че можете да контролирате емоциите си. Покажете една спокойна и нестресирана страна на вашата личност. Всички я притежаваме, а това би бил моментът тази позитивна страна да излезе на показ.

Интервюиращият може да продължи с
“Нещо за пиене?“ Не е необходимо веднага отказвате. По време на разговор чаша вода би могла да ни даде свежи сили и пространство за спокойна мисъл. Водата дава крила, особено след надпревара с времето и борба за паркомясто.

Постепенно се минава и към същината.

Да, ще дойде дума за вашите силни, но и слаби страни. Покажете, че сте разсъждавали по темата. Никой не е перфектен, а когато човек реалистично гледа на слабите, но и на силните си страни, това качество би могло само да ви донесе точки. Все пак е неизбежно понякога да избегнем въпроса за нашите негативи, но винаги можем да отговорим леко заобиколно и маскирано. Кажете нещо което само на пръв поглед изглежда негативно, но за работодателя би могло да бъде като качество. Задължително завършете изречението като оправдаете тази „негативна“ черта с нещо позитивно. Например: „работя бавно, защото съм изключително прецизен и се старая за всеки детайл.“
Внимание: Не акцентирайте на слабите страни и винаги се връщайте към качествата! Покажете, че сте готови да се развивате. Използвайте всяка възможност като трамплин към подобрение на вашите персонални качества.

Не се отказвайте на финала:

 

Опитайте да запазите интереса и концентрацията си до края на разговора. Разбира се, телефонът е с изключен звук от самото начало на срещата. Бъдете активни слушатели, когато ви разказват дори на пръв поглед „излишна информация“ за историята на фирмата или нейното създаване. Няма излишна информация! Кимайте с глава и се усмихвайте. Освен това усмивката е от тези, действия, които карат отсрещната страна да бъде по-мека и несъзнателно също да ни се усмихва. Опитвайте се да се включвате в разговора като се старайте да не изглеждате изкуствени.

Когато попитат: „Имате ли въпроси?“, покажете истински интерес. Вече сте се поинтересували  за позицията и фирмата. Помислете за конкретни въпроси. Нека те да не се въртят единствено около заплащането и работното време. С какво позицията е интересна за вас? Какво точно ще ви бъде интересно да научите? Отговорете си на тези въпроси още преди срещата. Златният въпрос показва интерес.

Сделка или не?

След като двете страни са показали интерес, то темата за заплащането може спокойно да бъде изговорена. Ако досега не е ставало въпрос, то спокойно попитайте какво е заплащането за позцията. Често ни интервюиращият първи задава този въпрос като ни пита какво възнаграждение очакваме. Добре е предварително да знаем какво е заплащането на подобни позоции и да дадем реален отговор съобразен с опита и квалификацията ни. Обикновено заплатата ни не зависи от това какво ще отговорим и е вече фиксирана, но с този въпрос показваме до колко имаме реална представа за пазара и дали се подценяваме или надценяваме. Да се подценяваме е също толкова лошо, колкото да се надценим, така че се опитайте да дадете отговор близък до реалното заплащане при тази позиция (а с него сме запознати от предварителното ни проучване).

Накрая се усмихнете и пожелайте приятен ден.  Да, като на първа среща. Вълнувайте се, покажете интерес, но и тренирайте спокойствието си. А ако не ни ви се обадят повече, не се отчайвайте. Причините могат могат да са много и да нямат нищо общо с вас. Войната не е изгубена с поражението в битката! Освен това самото допускане до реална среща е една малка победа. Приемете го като упражнение, като репетиция преди голямото представление и не се натъжавайте. Вече имате опит с още едно интервю!

 

Автор: Ивелина Паничарова 

Crafts Academy

"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот." Лао Дзъ

marketing@pumpsystemacademy.eu

Искате да сте информиран първи?

Запишете се за нашия бюлетин и ще получавате полезна информация от нашите експерти

За Контакти


0882 500 699
Mon - Sat 09:00 - 18:00L

Последни събития