office@pumpsystemacademy.eu 0882 500 699 9:00 - 18:00
ръкостискане

Как да спечелим доверието на клиента

Ако няма доверие – няма продажби. Клиентите толкова са лъгани, че им е все по-трудно да се доверят. Всички знаем, че доверие се гради с години, а може да се разруши само за миг, затова трябва да бъдем много внимателни.

Клиентът трябва да се чувства сигурен, за да вярва в продукта и да го закупи, а после сам да го препоръчва.

 

Ето няколко основни съвета как да го спечелим на наша страна:

 

Да се вслушваме внимателно в желанията на клиента.

 

Дори да използваме неговите думи като описваме продукта или услугата, която му предлагаме. Да го накараме да повярва, че предложението ни е точно за него и освен, че ще отговори на очакванията, може да ги и надхвърли. Добре е да изтъкнем и допълнителни качества. А ако нашата услуга или продукт не отговарят съвсем на желанията му, да се опитаме „да променим изискването“.

 Да слушаме и пак да слушаме.

 

Слушането на клиента не спира със завършената продажба. Ако искаме да бъдем успешни, е необходимо да се интересуваме от мнението на клиента и след като вече е използвал продукта, да го попитаме и за препоръки и наистина да се вслушваме в тях. Това не значи да сменяме продуктите си според всяка забележка, но със сигурност да обръщаме внимание на всяка такава и да се опитваме да бъдем все по-добри. Да се научим да работим с обратната връзка, когато тя е негативна да се стремим да подобряваме качеството си, а когато е позитивна да разполагаме с нея и тя да бъде достъпна и за бъдещи клиенти. Да искаме писмени препоръки от клиентите си, да публикуваме мненията им на сайта ни, да ги включим в рекламата си.

 Да бъдем искрени.

Честността винаги се цени високо. Важно е да познаваме много добре силните и слабите страни на продукта и/или услугата, която предлагаме и да акцентираме върху позитивните, но да не отричаме негативните. Да НЕ ЛЪЖЕМ клиента си, но да наблягаме на позитивите на продукта.

 

 Да забравим за „не знам“ и „не мога“.

Никой не очаква да бъдем „супермени“, но клиентите се свързват с нас, за да им свършим работа все пак. Никой не знае всичко, но всеки може да положи усилия. Разликата между доброто и лошото обслужване не винаги е в изчерпателната информация, която сме дали, а в отношението и положените усилия. Ако не знаем нещо, можем да кажем, че ще го проверим или ще се посъветваме със специалистите, с което ще спечелим и време, а и не отказваме на клиента.

 През цялото време търсим „общата полза“, максималните допирни точки и интереси.

Важно е да покажем на клиента, че искаме да създадем и поддържаме равнопоставени партньорски отношения, от които да печелят и двете страни. Не трябва да забравяме за клиентите си и след като сме направили сделката, ако искаме те отново да се върнат. Напомняме за себе си и поддържаме контактите. Изпращаме им новите си оферти периодично, каним ги на представяния на нови продукти, правим им отстъпки и подаръци, изпращаме им картички.. Създаваме и поддържаме политика за лоялни клиенти, те по-късно ще ни доведат нови такива. Тези неща имат значение! Детайлите и личното отношение винаги се ценят.

 Да признаваме грешките си и да компенсираме клиентите си.

На всеки може да се случи да сгреши. Не винаги можем да помислим за всичко, особено ако зависим и от други хора. Поръчката може да се забави или да пристигне не в очаквания вид, цвета на продукта може да е объркан или какво ли още не. За да имаме успех, трябва да признаваме грешките си, дори преди клиентът да се е оплакал, и сами да предложим компенсация. Едно малко подаръче или малка отстъпка в такива моменти правят чудеса! Клиентът ще се почувства полъскан и ще остане наш клиент. Безпредметно е да се оправдаваме с трафика, лошото време или разсеяния колега.. Клиентът не се интересува от организацията на фирмата ни или дали вали, а от това да получи качествена услуга и/или продукт, навреме и на добра цена. Оправданията губят и нашето и неговото време и не вършат никаква работа, затова по-добре да помислим за решението. Освен това, ако прехвърляме вината петним и името на фирмата, в която работим. За клиентите Иван, Драган, Пешо и Мария са едно и същ човек, т.е. представител на фирма Х, която му върши или не му върши работа.

 Да поддържаме кореспонденцията с клиента на добро ниво.

Това ще рече тя да бъде грамотно водена, да се случва бързо, точно, ясно. Ако имаме профили в социалните мрежи да не забравяме, че и там могат да ни потърсят и да отговаряме до 24 часа в работните дни на запитванията. Желателно е да спазваме работното време и в онлайн кореспонденцията си, а не да пишем късно нощем, защото често получаването на съобщение е съпроводено със звуков сигнал. Няма нищо по-досадно да прекъснат почивката ти или да те събудят за нещо свързано с работа и то нещо, което някой иска да ти продаде. Не трябва да забравяме и да проверяваме за правописни и пунктуационни грешки, колкото и да сме уверени в езиковата си култура. Понякога в бързането си правим грешки, а те правят лошо впечатление. Да се стремим да бъдем стегнати и да се връщаме на писмото на клиента толкова пъти, колкото е нужно докато не се уверим, че сме отговорили на всички въпроси ясно и изчерпателно.

 Да ценим своето време и това на клиентите си.

Времето е пари и всяка минута е ценна. Не трябва да закъсняваме! Ако срещата ни е за 9:00ч. и пристигнем в 8:55ч. вече сме закъснели. Трябва да бъдем по-рано на срещите си, за да можем да избегнем максимално непредвидените ситуации. Точността е сред основните качества необходими в добрия бизнес.

В заключение бизнес отношенията не се различават много от приятелските или партньорските такива. Когато искаме да запазим едно приятелство ние се грижим за него като влагаме време, доверие и честност и показваме на приятелите си, че са ценни и значими за нас, ако прилагаме това правило и с клиентите си, успехът винаги ще бъде на наша страна.

 

 

Автор: Ивелина Паничарова 

Crafts Academy

"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот." Лао Дзъ

marketing@pumpsystemacademy.eu

Искате да сте информиран първи?

Запишете се за нашия бюлетин и ще получавате полезна информация от нашите експерти

За Контакти


0882 500 699
Mon - Sat 09:00 - 18:00L

Последни събития