office@pumpsystemacademy.eu 0882 500 699 9:00 - 18:00
Празна зала за срещи бяла

Как да презентираме

Презентацията започва щом излезем от къщи. Презентацията я прави презентиращият и трябва да се погрижим главният ни герой да бъде безупречен, за да бъде и презентацията успешна.

Външния ни вид е важен, походката ни, преживяванията ни до залата, реакциите ни. Никога не знаем кого ще срещнем по пътя и дали човека, който сме засекли на светофара не се е запътил към презентацията ни.

Не веднъж сме чували, че „по дрехите посрещат, по ума изпращат“

Дрехите са част от невербалната комуникация, която заговаря много преди ние да сме започнали речта си и го прави много по-искрено. Добре е да изберем семпло облекло. Цветовете да не се набиват много на очи и да няма много шарки, за да изземат те вниманието от презентацията и/или речта ни. Бижутата също да са обрани. Важно е да изглеждаме и да се чувстваме добре в тези дрехи. Уханието ни, като част от облеклото, също следва да е съобразен с повода. Добрата хигиена и ненатрапчивите аромати са винаги подходящ избор.

Тялото ни вече е добре опаковано, но то не стои статично. Как да го ползваме?

Трябва да ходим уверено. Да бъдем изправени и да не правим некоординирани движения. Да имаме предвид аудиторията си и това как бихме могли да въздействаме точно на тази публика. Елегантният костюм и вратовръзката не са подходящи за всяка публика. Ако правим презентация за спортното разгряване преди мач например, едва ли ще въздействаме на тийнейджърите така добре с връзка както бихме го направили с анцуг, с който и ще можем да покажем нагледно как става разгрявката. Винаги се съобразяваме с публиката си и начина, по който тя би възприела най-добре нашето послание. Аудиторията определя тона. В някои страни, например, ако жестикулираме прекалено, не ни вземат на сериозно. В по-топлите държави обаче, съвсем обраните движения ни дистанцират прекалено от публиката ни и нашето послание няма да има същия ефект. Затова предварително проучваме пред кого ще презентираме, какви са нравите и разбиранията на слушателите ни, кои са техните чувствителни теми, какво ще им представяме и с какво то ще им е полезно точно на тях? Да извадим на показ от продукта си онези му силни страни, които са отговарят на нуждите точно тези потребители.

Винаги трябва да разполагаме с поне още един план

Естествено пристигаме по-рано с поне 15 мин. Ако работим с техника е по-добре и по-рано, за да проверим дали всичко се отваря и работи. Трябва да имаме достатъчно време да реагираме, ако нещо не се свърже, форматът на файловете ни е различен или просто няма ток.

 

Да сме се погрижили за себе си е половината от презентацията ни. Нужно е да сме в добро физическо, психическо и емоционално състояние, т.е. наспани, нахранени, изкъпани и усмихнати.

Подготовката ни включва от една страна да се погрижим да сме в отлична форма на тялото и духа, а от друга да сме на високо професионално ниво.

Добрата реч е като доброто вино, хубави са когато са отлежали

Магичната формула е да имаме поне 7 дни, в които тя да отлежи и да се развива и подобрява, но не е фатално да са и по-малко, стига да сме й отделили достатъчно време за събиране, подбор и организиране на информацията. Трябва да познаваме отлично темата и/или продукта, който представяме. И като едно истинско представление, след като сме си научили добре текста, следват репетициите. Можем да се упражняваме първо пред огледалото, а после и пред приятели, които ще ни помогнат със съвети. С тяхна помощ ще разберем дали успяваме да предадем посланието си.

Полезни са също упражнения за гласа. Такива можете да откриете в Интернет. Те се използват най-често при разпяване, така че има и видеоклипчета как стават. Това разбира се е препоръчително, но не е от задължителните елементи.

Подготовката превъзхожда в пъти по време и усилия самото представяне. Това е като в киното и театъра. Един филм от час-два може да се снима година-две и повече.

Моментът на истината

Когато настъпи заветния час да излезете пред публика и завесите се вдигнат, не забравяйте да дишате и издишате. Вълненията са естествени и придават чар. Ако не горим, в това което правим, то не е истинско, но не трябва да прегаряме. Няма нищо страшно. За да не ви пресъхва устата и пада гласа, пийте вода. Може също да смучете малко бонбонче или дъвка, които да останат незабележими за публиката, Тик-так върши отлична работа за това. Говорете ясно, високо, отчетливо и спокойно. Не се паникьосвайте, ако нещо сте пропуснали. Носете си записки, които да поглеждате от време навреме, но не четете презентацията си. Гледайте хората в очите или малко над тях, ако това ви притеснява, но погледът не трябва да бъде над главите им, защото изглежда високопарно. Усмихвайте се. Можете да кажете и някоя шега като начало, за да разчупите леда, като внимавате да не засегнете някои. Не отваряйте чувствителни теми като религия или политика, освен ако не са предмет на презентацията. Не показвайте личните си пристрастия. Говорете лично и вярвайте в това, което казвате. Фалшивостта се улавя. Не лъжете публиката си! Разкажете им и как тази теми и/или продукт вълнува вас лично.

След края на презентацията оставете възможност за въпроси и дискусия. Накрая благодарете на аудиторията, а вътрешно и на себе си. С това завърши вашата първа успешна презентация! Поздравете се отново!

 

Автор: Ивелина Паничарова 

Crafts Academy

"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот." Лао Дзъ

marketing@pumpsystemacademy.eu

Искате да сте информиран първи?

Запишете се за нашия бюлетин и ще получавате полезна информация от нашите експерти

За Контакти


0882 500 699
Mon - Sat 09:00 - 18:00L

Последни събития