office@pumpsystemacademy.eu 0882 500 699 9:00 - 18:00
пари

Как да пестим пари

Как да пестите?

Първо е нужно да сте наясно къде отиват парите ви, за да видите от къде можете да намалите разходите.

Започнете с финансов дневник.

Записвайте всяка похарчена и всяка придобита стотинка. В началото може да ви се стори досадно, но веднъж като си създадете навика и видите ползите от него, ще го правите с лекота. Не си представяйте сега един дебел и тежък тефтер, който да носите навсякъде със себе си. Записването може да става и с приложение на смартфона ви с няколко клика. Така и смятането ще си спестите. По този начин хем ще можете „да носите тефтера в джоба си“, хем в него да има и архив и сметките сами да си се правят. Разходите могат да се сортират по вид – напр. за сметки, за забавление, за обучение, за храна… Някои разполагат и с графики, които цветничко ни показват какво се случва в портфейла ни. Има опции за изваждане на приходи и разходи за определен ден, седмица, месец или два.. Можете да проследите дали имате тенденция в определени дни от месеца да харчите повече или по-малко и да помислите. В началото само наблюдавайте и после направете изводи и вземете необходимите мерки и решения. И като сме тръгнали на пазар за приложения, ви предлагам още няколко. Едното е с каталозите на промоциите в големите вериги, а другото е, за да си правим списъци с покупки.

Списъкът с покупки е не по-малко важен от дневника.

По този начин ще купувате само необходимите неща, а от приложението с офертите ще знаете от къде да ги купите, за да излезе по-изгодно. Често се случва да отидем в магазина гладни и да си купим от всичко или пък да отидем след обилен обяд и тогава всичко ни се вижда в повече и нищо не купуваме. Като ни потрябва нещо и се върнем, вече сме доста гладни и отново се връщаме на първия случай. Случва се и да видим някоя шарена промоция или човек, който си е купил нещо интересно и започваме да го искаме, без да сме сигурни, че ще ни послужи. За да избегнете тези неприятни ситуации, правете списъци и се придържайте стриктно към тях. Ако нещо ви се прийска много и го няма в списъка се приберете и започнете нов списък. Така се отдръпвате за малко от привлекателната вещ и оставяте пространство на разумът ви да разсъди дали наистина имате нужда от нея. Ако тя присъства в следващия ви списък, купете я. Не отивайте на пазар без списък, ако не искате да се върнете без пари или без продукти!

До тук намерихме няколко начина да намалим разходите, но как да ги съхраним спестеното?

Добра тактика е да разпределяме бюджета си по пера.

Важно е от всеки наш приход да отделяме по 10% и да забравяме за тези пари, това ще бъдат нашите спестявания. Така постепенно ще свикнем да се справяме без тези 10% и ще можем да ги увеличаваме малко по малко. Когато парите ни са разпределени по пера знаем, че имаме определена сума за определено нещо и ако похарчим повече, ще трябва да се лишим от нещо друго, но в никакъв случай да не посягаме на спестяванията си. Ще се справим и без тях! Все едно сме ги дали на някой на заем. На заем на нас самите и така ще си даваме всеки месец. Можем да си определим и цел, за когато си самоизплатим дълга. Целта може да е по-малка на първо време, за да получим по-бързо удовлетворение, че сме успели и постепенно целите да нарастват, както и процента. Опитайте с нещо, което можете да постигнете за месец или два, после за 5, за година, но се стремете никога да не оставате на 0. Винаги трябва да имаме поне последните си 10%, за непредвидени ситуации. А на по-късен етап се опитайте да ги вложите, за да продължават да растат. От една страна ще порасне процентът, който ще можем да отделяме всеки месец, от друга той ще си се самоувеличава като го влагаме в нещо, което да ни донесе още приходи. Просто имайте търпение и си купете голяма касичка!

 

 

Автор: Ивелина Паничарова 

Crafts Academy

"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот." Лао Дзъ

marketing@pumpsystemacademy.eu

Искате да сте информиран първи?

Запишете се за нашия бюлетин и ще получавате полезна информация от нашите експерти

За Контакти


0882 500 699
Mon - Sat 09:00 - 18:00L

Последни събития