office@pumpsystemacademy.eu 0882 500 699 9:00 - 18:00
половин часовник

Как да организираме времето си, за да сме максимално продуктивни

Струва ли ви се, че животът ви е пълен хаос и времето все не ви стига? Колкото и рано да ставате, колкото и късно да лягате, почти винаги ви изглежда, че не сте свършили нищо?
Ще ви издадем една тайна – така е при повечето хора.

Това се дължи на факта, че не знаят как да организират своето време. А времето е най-ценният ни ресурс. Ето защо трябва да се научим да го управляваме правилно.

Посветили сме първия материал в нашата Академия за занаяти именно на тази тема, тъй като с каквото и да се захванем, ние трябва да знаем как да разпределим задачите си по трудност и важност, и по този начин да сме максимално продуктивни с минимален стрес и усилия.

Можете да постигнете максимална ефективност само ако приложите две прости схеми, по които да категоризирате задачите си за деня, седмицата, месеца.

Квадрант на Кови

Създател на първата схема е Д-р. Стивън Кови, автор на книгата „7-те навика на високоефективните хора“

Характерното за този свадрант е, че той ни помага да разпределим своите задачи в четири категории, като по този начин можем лесно да ги категоризираме по приоритет и да погледнем от друг ъгъл на задачите, които трябва да свършим.

време задачи организиране

С помощта на Кваднранта на Кови можете да разпределите всяка задача за деня и по този начин да категоризирате приоритетността.

Самият квадрант е съставен от четири квадранта.

Квадрант на необходимостта

В първия квадрант се съдържат най-важните и спешни задачи. Те имат голямо значение в бъдещето и трябва да бъдат свършени в кратък срок, иначе това би донесло негативни последици.  Именно поради тази причина той често е наричан Квадрант на необходимостта. 

Пример за такива задачи са
– спешните медицински случаи

– оправката на повредени машини в прозводствени предприятия, тъй като в противен случай се прекъсва целия производствен процес и  фирмата търпи големи загуби

– изготвянето на оферта за клиент, който я иска в рамките на деня.

Ако имате чувството, че изнемогвате, правите твърде много неща наведнъж, а в същото време всичко около вас е хаос, това най-вероятно се дължи на факта, че прекарвате твърде много време в този квадрант. Това не е добре, тъй като в тази част на Квадранта на Кови са така наречените стресови ситуации и напрежениео там е най-голямо.

Втори квадрант – важно, но не спешно

Във втория квадрант поставяме задачите, които са важни, но не спешни. Ако се съсредоточим в тях и гисвършим качествено, те ще ни донесат дългосрочни ползи и няма да чувстваме голямо напрежение, както с тези от Квадранта на необходимостта.

Като такива задачи могат да бъдат
– среща с потенциално голям клиент
– придобиването на лични и квалификационни познания и умения в дадена област.

За да бъдем максимално продуктивни, това е мястото, където трябва да прекарваме най-голяма част от времето и усилията си.

Квадрант на заблудата

Тук попадат задачите, които са спешни, но не важни. Често по призункция  приемаме, че ако нещо е спешно, то непременно е и важно, но в повечето случаи това е заблуда. Или се бъркаме, че задачата е спешна, а тя всъщност не е, което автоматично я категоризира в четвърти квадрант.

Като такива задачи можем да посочим
– запазването на час за фризьор
– помощ към колега за изготвяне на оферта, от която ние не извлизаме полза.

Честа грешка е да приемем за спешно, когато някой ни помоли за услуга, но всъщност то не ни носи никаква полза и не е нито спешно, нито важно за нас. Такива неща само ни разсейват, ето защо е добре да се научим да казваме „Не“ в тези ситуации. 

Четвърти квадрант – нито спешно, нито важно

Както се подразбира, това е мястото, където трябва да прекарваме най-малък процент от времето си. В противен случай го пилеем безвъзвратно.

Тук попадат безцелното ровене в интернет пространството, проверката на социалните мрежи, гледане на ТВ и др.

Като категоризирате задачите си с помощта на Квадранта на Кови, най-веорятно ще забележите, че прекарвате по-голямата част от времето си в първи и трети квадрант. За да постигнете максимални резултати, обаче,  е необходимо да бъдете съсредоточени в задачите от втори квадрант, тъй като те ще ви носят най-дългосрочни ползи.

Е, какво чакате? Приложете схемата! 🙂

 

Автор: Ралица Саралиева 

Crafts Academy

"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот." Лао Дзъ

marketing@pumpsystemacademy.eu

Искате да сте информиран първи?

Запишете се за нашия бюлетин и ще получавате полезна информация от нашите експерти

За Контакти


0882 500 699
Mon - Sat 09:00 - 18:00L

Последни събития