office@pumpsystemacademy.eu 0882 500 699 9:00 - 18:00
жена, пишеща на компютър

Какво да напишете в CV-то си, ако нямате трудов стаж?

Много млади хора се страхуват от CV-то, защото преди това не са работили и не знаят какво да напишат в него. Опитът обаче не е само трудовия стаж.

Все повече компании ценят не къде и колко време си бил, а как си използвал времето си, дали си се развивал. Полезна информация може да бъдат част от изучаваните предмети в училище, особено ако те са специални и са свързани с позицията, за която кандидатстваме.
Практиката, която се изисква в професионалните гимназии, техникумите и университетите също в работа. Всички допълнителни извънкласни дейности и участия в неформални обучения разкриват вашите интереси и желание за развитие.

Ако разполагате с портфолио, демонстриращо вашата работа – приложете го. Блоговете ви също могат да представляват вашето портфолио. В никакъв случай обаче не губете фокуса. Уменията и знанията, които представяте е необходимо да са пряко свързани с търсената позиция. Ако кандидатствате за репортер, няма смисъл да изпращате снимки на бижутата, които сте изработили, колкото и оригинални да са те. Винаги се стремим да покажем това, което се търси. Понякога се случва да кандидатстваме с различни CV-та за различни позиции и това не значи че лъжем, а просто преценяваме коя информация къде да я използваме. Всичко, разбира се, трябва да е достоверно.

Спортът също би могъл да бъде част от CV-то ни. Ако спортувате, не пропускайте да го напишете! Спортуващият човек следва да притежава дисциплина, състезателен дух, спортменство, постоянство, издръжливост и да бъде отдаден. Индивидуалните спортове ни учат как да разчитаме на себе си, а колективните на работа в екип, все важни за работодателя качества независимо от типа работа, за който кандидатстваме. Не на последно място спортистите са в добра психическа и физическа форма. Те са здрави и издръжливи и освен, че няма да си вземат често болничен, ще могат да издържат повече на стреса и работата под напрежение.

Друго предимство са доброволческите дейности, в които сте участвали. С една дума казвате, че сте добри и имате воля, освен това и че сте активни и социално ангажирани. Все повече фирми имат социална политика и подпомагат разнообразни акции и кампании. Това е част от лицето на фирмата и посланието, което отправя. Доброволчеството ви представя и като хора с ценности и кауза. Повечето неправителствени организации, които работят по европейски проекти, разполагат с т.нар. „доброволчески книжки“, където еи се нанасят всички акции, в които вземате участие. Можете да поискате и препоръки, които да използваме пред бъдещия работодател. От една страна давате своя принос за обществото, а от друга получавате ценен опит, нови познанства и полезни контакти. Онасис (най-богатия човек на света за времето си) е записвал в тефтерче контактите на всички хора, които е срещал, защото никога не се знае кой би могъл да ти потрябва.

Ето вече имате някои насоки, за да напишете CV на млад човек, който може да няма трудов стаж, но е достатъчно деен, търсещ и активен. Стремете се да няма нищо излишно и да бъде достатъчно изчерпателно и стегнато. Работодателите са заети хора и нямат време за губене да изчетат всичките ви хобита. Оформлението също е важно, за да започнат изобщо да го четат. За прилежно и подредено оформяне на CV-то си, можете да използвате формата на Europass, който се попълва онлайн лесно и удобно, а също и да разгледате примерни CV-та в Интернет. Подберете подходяща снимка и не забравяйте за контактите си.

 

Особено внимание обърнете на електронната поща, която оставяте. Добре е тя да не бъде от типа на „sladkata_69” или “gotin_pi4_2000”, а да съдържа имената ви. Можете да си направите отделна поща за работа, която да отваряте редовно, разбира се.
Предоставяйки имена, телефон и mail могат лесно да ви открият в социалните мрежи, така че помислете за кого в видимо съдържанието на профилите ви и дали то е подходящо да бъде видяно от евентуалния ни бъдещ работодател. Използвайте опциите за промяна на публичност и подбирайте добре приятелите си в социалните мрежи. Нищо, което веднъж е качено в Интернет не остава лично.

 И не забравяйте, че това е едва първото написване на CV-то ви, създаването му, но нищо не е окончателно и крайно. То се развива с вас самите и търпи редакции, колкото си пожелаете. Платформата на Europass позволява редакции върху вече изготвени CV-та и не се налага да започвате отначало всеки път. Така, че хайде! Напишете го, че да го редактирате и наслука!
 

Автор: Ивелина Паничарова 

Crafts Academy

"Дай на човека риба и ще го нахраниш за един ден. Научи го как да лови риба и ще го нахраниш за цял живот." Лао Дзъ

marketing@pumpsystemacademy.eu

Искате да сте информиран първи?

Запишете се за нашия бюлетин и ще получавате полезна информация от нашите експерти

За Контакти


0882 500 699
Mon - Sat 09:00 - 18:00L

Последни събития